No akkor bele is vágok.

 

A cím olvasatán biztos minden ember gondol valamire. Ez az a téma, ami mellett senki nem megy el csak úgy, minden gondolat nélkül. Van aki utája a cigányokat, van aki azokat utálja, aki a cigányokat utálja, mondván, nem toleránsak, rasszisták, stb. Leszögezném, én azon ritka kivételek egyike vagyok, aki egyik csoportba sem tartozik. Nem mondom hogy mentes vagyok minden előítélettől, de nem fogok zsigerből gyűlölni valakit azért mert cigány. Én mindaddig fogok emberként viselkedni valakivel, amíg ő is emberként viselkedik. Nem tovább. Amíg valaki tisztelettel, normálisan beszél velem, addig én is úgy fogok vele. De nem tovább. Felőlem a bőre színe lehet fehér, barna, vagy ciklámen-kék.

Akinek nincs mindennapi kapcsolata a cigányokkal, az nem ismeri őket eléggé ahhoz, hogy objektív véleményt alkosson. 

 

Megjegyezném zárójelben, hogy én a roma szó helyett a cigányt fogom használni. A roma szó az ő nyelvükön embert jelent, ami én is vagyok, nem csak ők. A magyar nyelv ezt a népcsoportot, etnikumot, cigánynak hívja. A szó eredetével kapcsolatban a wikipediát hívtam segítségül:

 

A cigány "kifejezés a görög ατσιγανος (atsziganosz) szóra vezethető vissza, amelynek egykori jelentése „érinthetetlen” volt. Feltehetően egy pogány vagy eretnek vallási közösségre vonatkozott, mely tagjaival a keresztényeknek nem volt szabad érintkezniük. Az, hogy a cigányságnak ténylegesen köze volt-e egy ilyen közösséghez, tudományosan nem igazolt, mindenesetre a 11. század körüli közvélekedés valamilyen oknál fogva azonosította a cigányságot velük. A kifejezés több európai nyelvbe is beépült, a magyarba feltehetően délszláv közvetítéssel került."

 

Álljon itt akkor most mai napom két esete.

 

Egy vidéki kisvárosban élek, tehát ha vidéket írok, akkor a környező falvakra és községekre gondolok. Nem a Budapesthez képest vidéket.

 

Szóval munkám során sokat járok vidéken. Ma is egy kis kétezer fős településen voltam, a helyi önkormányzatnál. Az ajtó "papírból", így lehettem fültanúja a következő beszélgetésnek: Fiatal cigány nő jön be az ügyintézőhöz.

- Jó napot, a férjemnek a személyi igazolványa lejárt, meg kéne újítani.

Átadja az ügyintézőnek, majd rövid csend után ügyintéző megszólal:

- Dehát ez július 11-ig érvényes! Rá van írva! Miért hozza ide nekem február 12-én?

Rövid hallgatás ismét, majd cigány nő megszólal:

- Hát, mert én nem tudok olvasni.

- Hogyhogy nem tud? Nem tanult meg az iskolában?

- Hát tettszik ismerni, tettszik tudni hogy hogy jártam én iskolába.

 

Nos, itt a probléma. Beszélhetünk mi integrált oktatásról, ha be sem jár a gyerek iskolába.

Az integrált oktatás sem működik a gyakorlatban. Egy osztály, egy egység. A vegyes cigány-magyar osztályokat is egységként kell kezelnie a pedagógusnak. Nem magyarázhatja el padsoronként máshogy az anyagot. Egy cigány gyerek figyelme megosztottabb, más okból fogja tisztelni a pedagógust, más okból fog odafigyelni mint egy magyar gyerek. A cigány közösségekben a tekintélyelvűség nagyon domináns.  Aki a legnagyobb üzletelő, legvagányab (legrajabb) , legkeményebb, azt fogják tisztelni. Magyarul az erősebb kutya baszik.

 

Más viselkedésmintát követel meg a cigány gyerekekkel való foglalkozás, mint a  magyar gyerekkel való. Nem ütni vágni kell őket persze, hanem erélyesebben, határozottabban kell fellépni. Babusgatni is lehet őket, de nem érdemes. Nem fogják tisztelni a pedagógust, ha így tesz. Náluk, a nekünk megszokott szeretet megnyilvánulások, a gyengeség jelei. Például látott már valaki cigány párt az utcán kézenfogva sétálni? Mert én nagyon keveset.

 

Ugyanezen településen még tavaly nyáron beszélgettem az óvoda-vezetővel. Ő mondta, hogy bár büntetnék őket, ha az oktatási hivatal kimenne ellenőrizni, itt nincs integrált oktatás. Sem az iskolába, sem az óvodában. Működik is minden tűrhetően. Már, ami a hétköznapokat illeti. Ugyanis ők hétköznapokon megfürdetik, fertőtlenítik a cigány gyerekeket. Van külön ovis ruhájuk, amit otthagynak az óvodában, azt az óvónők mossák, nem vihetik haza. Tehát hétköznap a gyerekek tiszták, rendesek. Aztán minden hét elejére újra tetvesek lesznek. Ördögi kör.

 

Egyébként minden óvónő elvégezte a roma kultúrális nevelési képzést. Ami azt jelenti, hogy cigány énekeket énekelnek a gyerekeknek, kanállal, köcsöggel zenélgetnek nekik. Nem csak a roma csoportban. Úgy vannak vele;és a szülők is; hogy a cigány gyerekeknek ez a kultúrájuk része, és a magyar gyereknek sem lesz kára belőle. A gyerekek, mindkét csoportban mindenesetre nagyon élvezik.

 

 

Nos, felveszem a fonalat újra, és mondom a következő történetet. Mikor hazaértem vidékről a munkahelyemre, még megálltam a Fornettiben venni valami kaját, mert már nagyon éhes voltam. Mellette a tűzoltók éppen az ügyészségről takarították a havat, mert keskeny a járda, és a járókelők fejére potyogott a hó. Két papírzacskóval felvértezve értem be a munkahelyemre, és még megálltam a portás sráccal beszélgetni egy kicsit.

Egyszer csak egy 30 körüli cigány fickó sprintelt el az épület előtt, átugrálva a hó kupacokat, és a forgalommal mit sem törődve átvágott az utcán, ki a főtérre. Mögötte egy tűzoltó rohant, az üldözte. Nem tudom mi történhetett, mert elég jámbor bagázs ez a tűzoltók mifelénk. A főtér közepén érte utól, lerántotta a földre, és adott neki 2-3 jobbegyenest, különösebben nem voltak nagy ütések, csak jelzés értékűek. Rögtön ezután tűzoltó autó érkezik, kiugrik még 3 tűzoltó, rohannak oda, és körbeveszik a cigányt, aki ekkor már a földön ült, fejét lehúzva, a tűzoltó fölötte állt. Az egyik tűzoltó közben már telefonált. Az arra járó cigányok közül egy fiatal, 20 év körüli srác, meg egy hasonló korú lány is odament megnézni mi történt, meg egy középkorú férfi. Ezt látva a földön ülő cigány is felpattant, majd hevesen gesztikulálva kezdett el magyarázni a tűzoltóknak, azok meg szintén magyaráztak valamit. Majd a cigány elindult. A tűzoltók kiabáltak utána, meg integettek, hogy jöjjön vissza. A rendőrök ugye bármikor megjelenhettek, és a szabad mozgásban nem korlátozhatták. No, de nem is kellett, mert nagymellénnyel visszafordult, és vitatkozott tovább. Egészen addig, amíg meg nem látta a közeledő rendőrautót, mert akkor mint akit a puskából lőttek ki. Szerencsétlen tűzoltók csak integettek meg kiabáltak a rendőröknek, így a cigány nyert jó 100 méter előnyt, mire két tűzoltó összenézett és utána rohant. A többi mutogatta a rendőröknek hogy merre ment a delikvens. A rendőrök le is fordultak a főtér mögé, de ott hátul ilyen zeg-zugos kis utcák vannak, én nem sok esélyt adtam nekik. Hogy mi lett a továbbiakban, vagy mi történt egyáltalán, nem tudom.

Valamint kommentálni sem fogom az esetet. Csak annyit mondanék, hogy ez egyáltalán nem volt számomra sem meglepő, sem egyedi eset, kora délután a nyílt utcán. Magyarország 2010.

 

A cigányokról még sokat fogok majd írni, mind a rájuk jellemző viselkedés-mintákról, mind a velük szemben felveendő viselkedés mintákról.

De ez már egy másik írás zenéje lesz.

 

Update:

A tűzoltók miközben takarították az épületet, szemtanúi voltak, amint a cigány férfi kirabolt egy idős férfit, azért eredtek a nyomába. A rendőrök végül elfogták, és előállították a cigány férfit. Hogy a tűzoltók jogszerűen cselekedtek-e, abba nem mennék bele, de megjegyzem, én sem tettem volna másként. A cigány férfi közölte, hogy a tűzoltók őt bántalmazták, ennek bizonyítására azonban egy tanú sem áll rendelkezésre, ezt senki nem látta. (Csak mondjuk 50 ember, köztük én, de száradjon ki a nyelvem, ha erről tanúskodni fogok.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reality-hungary.blog.hu/api/trackback/id/tr751752483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forradalmi Falhozállítási Bizottság 2010.02.16. 16:11:07

"A cigány férfi közölte, hogy a tűzoltók őt bántalmazták.": amikor kirabolta az idős férfit, ezzel a lépésével kivonta magát a jog védelme alól.
Csak nálunk furán van ez értelmezve...

Mindig is azon a véleményen voltam, hogy mindenkit őgy kell büntetni, ahogy ő azt büntetésként éli meg. Ha neki a börtön nem büntetés (és nem igazán az), akkor le kell vágni a kezét.

Nagy_Cthulhu 2010.02.17. 08:01:11

Nos, valóban kivonta magát a jog védelme alól, de ettől függetlenül a tűzoltónak sem volt joga megütni. Az is jogellenes fellépés volt.

Erre az igazi példa, amivel érzékeltetni tudnám hogy is állunk ezzel, az az, amikor kirabolnak, de még csak a rabló elé sem állhatsz, nem tartóztathatod fel, mert akadályozod a szabad mozgásban.

Vagy ott volt az az öreg bácsi, aki áramot vezetett a kerítésbe. Mikor loptak tőle, a tolvajok ugye kivonták magukat a jog védelme alól, ettől függetlenül leültették.

Meg tu tell ju dö trusz, nem is tudom hogy szabálysértésnél (20 eFt alatt) vagy bűncselekménynél kerül-e ki az elkövető a jog védelme alól.....

De ne aggódj, a sztorihoz hozzátartozik, hogy miután a rendőrök bevitték, aláírattak vele egy papírt, aztán zöldre verték. A papíron, amit aláírt az állt, hogy őt sem előállítása alatt, sem a fogdában a rendőrök nem bántalmazták. Pont azért, mert a börtönnek nincs elrettentő ereje számára. Kezeket levágni nem lehet, maradt ez.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2012.04.13. 10:46:59

Ez mind azért történt, mert a tűzoltók, meg az idős férfi is rászicistákok. Teljesen szürreális és irracionális hajtva kiszemeltek egy arra járó tisztességes ártatlan roma plogártársat-embert, és jól levezették rajta a gyűlölködő indulataikat. És még be is vitték szegényt.

Magyarországon ma ilyen masszív bőrszínutálat folyik.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2012.04.13. 10:47:45

* jav: szürreális és irracionális gyűlölettől hajtva
süti beállítások módosítása